Jak pečovat o nekůži

Prvotním předpokladem pro dlouhou životnost kabelek a jiných doplňků je použití kvalitních materiálů a poctivá výroba. Velký podíl na tom, jak dlouho nás bude oblíbená kabelka zdobit, má však také zacházení a péče. Protože chceme přispívat k udržitelnosti, dali jsme dohromady několik tipů, aby vaše oblíbené crueltyfree produkty vydržely co nejdéle. Přečtěte si, jak se správně starat o veganskou kůži.

článek111c

Klasická kůže vs. umělá kůže – v čem je rozdíl?

Materiálů, ze kterých je zpracována tzv. veganská kůže, existuje několik. Chcete se dozvědět více o tom, z čeho se veganská kůže vyrábí? Přečtěte si náš článek Víte, co je nekůže?

Zvířecí kůže je sama o sobě organického původu. Aby se zabránilo hnilobě, je nutno kůži dále opracovat, a to za použití chemikálií (z 90 % jde o chrom). Poté jsou na kůži aplikovány různé barvy a povrch je dále upravován. Na kůži může negativně působit vlhkost a také časem vysychá. Kvůli tomu se u kožených výrobků doporučuje v průběhu jejich životnosti aplikovat další chemické prostředky, díky kterým by měly vydržet déle (krémy na změkčení kůže či impregnace pro odpuzování vody).

PU je vysoce odolný, pružný materiál s voděodolnými vlastnostmi, tudíž nejsou zapotřebí žádné speciální přípravky pro jeho údržbu.

V našem e-shopu najdete kabelky vyrobené převážně z ekologického (netoxického) polyurethanu (PU). Díky vlastnostem PU není nutné na povrch nanášet impregnaci (pokud ji nanesete, Vaší kabelce to neublíží, ale nemá to na její vlastnosti žádný vliv).

článek111

Jak se starat o nekůži

Abyste se o svůj produkt z veganské kůže správně postarali (a vydržel Vám tak co nejdéle), máme pro Vás několik tipů:

  • Pokud je na kabelce patrný prach či lehké znečištění, očistěte ji jemným hadříkem a teplou vodou.
  • Pro vyčištění texturovaných povrchů (typicky kabelky ve stylu “croco” - např. kabelka Amy) je možné použit navlhčený zubní kartáček, kterým jemně vyčistíte prostor mezi drážkami.
  • V případě odolných skvrn přidejte na hadřík nebo houbičku trochu mycího prostředku. Nepoužívejte abrazivní hadřík či nešetrné čistící prostředky, které mohou poškodit povrch kabelky.
  • Pokud skvrna drží i přesto, zkuste eukalyptový olej - malé množství na čistý hadřík a jemné rozetření by mělo přinést pozitivní výsledky.

 článek111b

Jak čistit vnitřní podšívku kabelky

Čištění podšívky kabelky může být náročné, jelikož ve většině případů ji není možné jednoduše vyjmout a vyprat. Co dělat v případě, kdy se Vám o vnitřek kabelky otře rtěnka či vyteče inkoust?

Jako ve většině případů, i zde se vyplácí prevence. Ideální je nosit své kosmetické potřeby, make-up či cokoliv dalšího, co by mohlo ušpinit vnitřek kabelky, v menší taštičce. Vyhnete se tak znečištění větší plochy uvnitř kabelky. Některé z našich kabelek dokonce mají praktickou vnitřní kapsu, do které své nezbytnosti naskládáte (mrkněte např. na kabelku Carrie či Cecilia).

Jelikož se ne vždy daří na tato pravidla myslet, pokud se podšívka kabelky znečistí, postupujte následujícím způsobem. Na mastné skvrny od olejového make-upu či rtěnky použijte prostředek na nádobí (ideálně přírodního složení). Výborným odstraňovačem skvrn na nemastné skvrny od pudru či tvářenky je dětský šampon. Naneste malé množství přípravku na hadřík či houbičku a jemně odstraňte skvrnu, následně místo očistěte suchým hadříkem.

Tento postup můžete použít na všechny kabelky, ať už je materiál podšívky jakýkoliv. Na našem e-shopu můžete aktuálně najít podšívku z bavlněného plátna, umělého semiše či 100% recyklovaného plastu. Pokud jste vlastníkem kabelky bez podšívky (vnitřek kabelky je ze stejného materiálu jako vnějšek, tedy z nekůže - např. kabelka Anya), volte postup stejný jako v případě čištění nekůže.

článek111a

Jak skladovat kabelku

Střídání doplňků jako je kabelka či peněženka je zásadní pro jejich životnost. Současně si málokterá z nás dokáže představit, že by vlastnila pouze jednu kabelku, kterou by nosila neustále. Navíc by po několikaměsíčním dennodenním užívání kabelka vypadala poněkud unaveně. Jak tedy kabelky skladovat v případě, kdy je zrovna nenosíme?

  • Snažte se vyvarovat nadměrnému slunečnímu záření, zřejmě nejhorším místem by bylo vystavení kabelky u okna či na sedadle auta (doufáme, že by to žádná z vás neudělala).
  • Neskládejte kabelky jednu na druhou – kabelky se zmačkají a kovové doplňky mohou poškrábat nekůži.
  • Nejlepší způsob je uložit kabelky do bavlněného sáčku, na kabelku se tak nebude prášit ani se ničím neumaže.

Na závěr malá rekapitulace zásad, které dodržovat, aby Vám Vaše kabelka vydržela co nejdéle.

  1. Střídejte kabelky! Nezevšední Vám a současně vydrží déle.
  2. Nepřeplňujte kabelky zbytečně moc. Všechny rády naskládáme co nejvíce věcí do jedné kabelky, ale mysleme na to, že na to nejsou přizpůsobené.
  3. V případě, že kabelku nepoužíváte, důkladně ji uskladněte.
  4. Při výměně řemínků buďte opatrné, aby nedošlo k poškrábání nekůže.
  5. Kabelku čistěte hadříkem či velmi jemnou houbičkou, používejte šetrné ekologické čistící prostředky.
  6. Zaházejte se svojí kabelkou ohleduplně! Zavěste ji, položte na židli či posaďte na klín, podlaha není dobré místo na odkládání Vašeho pokladu.

Doufáme, že Vás naše tipy inspirují a Vaše kabelky či jiné doplňky Vám budou přinášet radost co nejdéle! Protože o tom by to mělo být především.