Víte, co je nekůže?

Veganská kůže je alternativa klasické živočišné kůže, u které nejsou v rámci výroby použity žádné živočišné složky. Pokud se jedná o kvalitní veganskou kůži, koženým výrobkům se dokáže vyrovnat. 

Nejde však jen o to, že výrobky jsou neživočišného původu, ale jsou vyrobeny za férových podmínek a s ohledem na životní prostředí.

To znamená, že výroba, používání, údržba i likvidace takové umělé kůže by měla co nejméně zatěžovat životní prostředí. Navíc se jedná o kvalitní materiál, který dlouho vydrží. Stejně tak to platí pro produkty z něj vyrobené. Ty by neměly podléhat neustále se střídajícím trendům, ale mělo by se jednat o nadčasové výrobky. 

Jaké materiály jsou pro výrobu veganské kůže používány?

Kožedělný průmysl patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí a svým dopadem konkuruje i těžebnímu průmyslu. V dnešní době se tak stále více lidí poohlíží po jiných variantách, které by životní prostředí zatěžovaly méně. To je důvodem, proč se nabídka neživočišné kůže neustále rozšiřuje. Jedná se například o PVC (polyvinylchlorid), PU (polyuretan ), kombinaci PU a PA (polyamid), ananasovou kůži, kaktusovou kůži, kůži z hub, korku, palem, kombuchi, atd. Je nutné si však dát pozor, ne všechny se dají považovat za kůže veganské!

PVC (Polyvinylchlorid)

Jedná se o materiál, který využívají velké obchodní řetězce produkující syntetické výrobky a kožešiny ve velkém. Záměrně jsme v úvodu použili výraz „neživočišné kůže“ a nikoliv „veganské kůže.“ PVC totiž za veganský materiál nepovažujeme, protože jeho udržitelnost a ohleduplnost k životnímu prostředí je přinejmenším spekulativní. Na rozdíl od PU (polyuretanu) je potřeba PVC dodat elasticitu. Proto se při zpracování používají stabilizátory a změkčovadla, které jsou předmětem diskusí o negativním vlivu nejen na životní prostředí, ale také na lidské zdraví. Navíc veganské produkty by měly klást důraz na kvalitu a vydržet, co nejdéle. PVC výrobky jsou sice levnější, ale jejich životnost je často velmi krátká. PVC je tvrdší, rychleji praská, je neprodyšný a někdy může být cítit zápachem umělých materiálů.

PU (Polyuretan) - popřípadě kombinace s polyamidem (PA) 

Jedná se o umělou kůži vyvinutou jako odolnou alternativu kožených výrobků používanou v lékařství, automobilovém či nábytkářském průmyslu. PU se často využívá např. na výrobu lycry a PA na výrobu nylonu. V textilním průmyslu se používá buď 100% polyuretan nebo textilní materiál potažený vrstvou polyuretanu. Jde o plastický materiál a, i když si mnozí myslí opak, je biodegradabilní neboli rozložitelný v přírodě za pomoci přirozených biologických procesů (více ve studii, která je dostupná na webu Sciencedirect.com). Materiály potažené polyuretanem neprodukují žádné škodlivé toxiny, proto je jejich používání bezpečné. PU je materiál vlastnostmi i vzhledem podobný kůži, je lehký, voděodolný, avšak prodyšný a odolný proti oděru. Je jednoduché ho čistit a udržovat a zachovává si svou elasticitu. Odolnost materiálů je nadále postupem času zvyšována, například polyuretan (PU) v kombinaci s polyamidem (PA) poskytuje velmi dobré mechanicko-fyzikální vlastnosti materiálu a přispívá tak k odolnosti a vysoké životnosti materiálu. 

ANANASOVÁ KŮŽE

Ananasová kůže je materiál z vláken ananasových listů, tedy z odpadu při pěstování ananasů, který zbyde po oddělení biomasy. Vlákna jsou poté zbavena gumy a ze vzniklého materiálu se vyrábí ananasová kůže. Materiál je voděodolný a prodyšný. Na druhou stranu ho lze na první pohled odlišit od kůže či jiných materiálů. 

KOREK

Korek je lehký a voděodolný materiál vyrobený z kůry dubu korkového, který roste nejčastěji kolem Středomoří. Kůra korku dorůstá každých cca 9-12 let. Navíc korkové lesy pohlcují každý rok miliony tun CO2 a jsou zdrojem kyslíku pro naši planetu. Jedná se však o specifický vzhled výrobků, který není pro každého.

KAKTUS

Novinkou na trhu je kaktusová kůže, která je vyrobená z listů kaktusů. Kaktusy se pěstují v Mexiku v extrémních podmínkách, kde nic jiného neroste. Díky své odolnosti potřebují méně vody a představují udržitelnou alternativu ke kůži bez zbytečných chemikálií. Materiál je měkký, tvárný, odolný, prodyšný a vlastnostmi podobný kůži.

PODHOUBÍ

Další novinkou, která postupně přichází na trh, je materiál z mycelia neboli podhoubí. Podhoubí se skládá z vláken tvořených buňkami hub. Pro pěstování houbových vláken se používají piliny či jiný organický materiál. Buňky se rozrůstají a tvoří biomasu, která se po pár týdnech sklidí, opaluje se a barví. Výsledkem je materiál, který je podobný semiši, je měkký, lehce tvarovatelný, prodyšný, voděodolný. Materiál z houbových vláken navíc obvykle obsahuje především chitin a další polysacharidy, které nezatěžují přírodu a jsou biologicky odbouratelné.

Co se kožených výrobků týče, každá z alternativ má své výhody a nevýhody. Neexistuje možnost, jak produkovat kůži, ať už živočišnou či neživočišnou, a nezatěžovat přitom životní prostředí.

Cílem by však mělo být začít uvažovat o stopě, kterou za sebou necháváme a snažit se ji minimalizovat ve všech směrech. Ani výroba veganské kůže není a nebude vždy 100% v souladu s přírodou. Na druhou stranu je ekologičtější než produkce živočišné kůže. Kromě všem známého faktu, že nejsou zabíjena zvířata, jsou veganské materiály také často vyrobeny

  • za použití méně rozpouštědel,
  • za použití recyklovaných materiálů,
  • neobsahují PVC ani žádný jiný člověku nebezpečný obsah při zpracování,
  • a k výrobě není potřeba tolik energie, a to ani lidské.

To vše jsou důvody, proč se veganská kůže stává stále populárnější a proč jsme si ji oblíbili i my. Věříme, že tohle je jen začátek a to, co je teď tak zvláštní jako kůže z podhoubí, bude v budoucnu běžně používaný materiál nejen v módě. Nezbývá než držet takto inovativním výrobcům pěsti a podporovat je. Vyzkoušejte je i vy!

Vlastníte výrobky z veganské kůže? Jste s nimi spokojeni? Pokud se teprve rozmýšlíte, co dalšího by vás zajímalo? Dejte nám vědět!