4 důvody, proč se veganská móda stává trendem

V průběhu let se módní trendy po celém světě mění a neustále vyvíjejí. Některé přetrvávají krátkou dobu, jiné léta. V posledních letech jsme svědky růstu nové éry v módě.

Slyšeli jste někdy o „veganské módě“? Možná vás překvapí použití slova „veganská“.

Lidé si nyní stále více uvědomují negativní dopad rychlé módy na životní prostředí. Bohužel někteří z nás mají obecně mylnou představu, že veganství se striktně omezuje na výběr jídla a stravování. ŠPATNĚ! Veganství je mnohem víc než to. Je to životní styl. Veganství se snaží o používání udržitelných a bez krutosti vyrobených produktů.

Tento trend je stále populárnější, jelikož velká část populace volá po stylu, který odráží jejich hodnoty.

Přístup k většímu množství informací umožnil milionům lidí na celém světě činit vědomější rozhodnutí, jako je výběr veganského životního stylu. Je to všechno o ohleduplnosti ke zvířatům a „zeleném“ myšlení. Ano! Veganská móda je především o tom, že je šetrná k životnímu prostředí a zároveň vypadá extrémně stylově! Od módních bundiček až po kabelky, tato nová éra proměnila módní průmysl.

Dobře vypadat bude vždy prioritou, ale v posledních několika letech jde módní průmysl ještě dál a směřuje k veganskému oblečení s použitím organických a přírodních materiálů. Mnoho známých značek jde příkladem a razantně mění materiály, ze kterých své produkty vyrábí.

Volbou a podporou veganského životního stylu přispíváte k pozitivní změně životního prostředí a všech živých tvorů na této planetě. Vyzkoušíte tento životní styl také?

Pokud se chystáte na veganský a udržitelný životní styl, po stravování je druhou nejdůležitější věcí, kterou je třeba přijmout, veganská móda. Zde jsou 4 důvody, proč je veganská móda trendy:

  • Bez krutosti
  • Ekologická a udržitelná
  • Cenově dostupné módní oblečení
  • Drží krok s trendy
  1.  Móda je bez krutosti

Hlavním cílem veganské módy je zastavit využívání a v některých případech až týrání zvířat způsobené módním průmyslem. Kůže, kterou používáme, pochází z prasat, krav nebo dokonce aligátorů. Zvířecí kožešina pochází také ze srsti bobrů, kojotů, jehňat, králíků a lišek. Tato zvířata jsou zabíjena na jatkách, aby se shromáždila jejich kůže a zpracovala se na materiály, ze kterých se vyrábí hotový produkt. Je smutné, že módní průmysl po tak dlouhou dobu fakt, jakým stylem je zacházeno se zvířaty na jatkách, pro svůj zisk přehlížel. Cílem veganských módních značek je zbavit se týrání zvířat tím, že nabízí plnohodnotné alternativy těchto materiálů.

  1. Ekologická a udržitelná

Jelikož je módní průmysl největší spotřební průmysl na světě, hraje móda zásadní roli při ochraně naší planety. Je nutno přiznat, že v módním průmyslu jde o mnohem více než jen o nekvalitní materiály, které nelze dále využít, darovat, vyměnit, přešít nebo zpracovat.

Hrají zde roli také sociální podmínky, v jakých se látky vyrábí, barvení látek či množství zdrojů, které jsou k výrobě potřeba.

Pokud se ale zaměříme na látky a materiály, které naši planetu zatěžují méně, většina z nich pochází z přírodních rostlinných vláken, jako je bambus, organická bavlna, konopí, kaktus, len, sójová bavlna atd. Tyto materiály jsou ekologické, stoprocentně organické a udržitelné. Stejně tak je to u materiálů, které nahrazují kůži, jako je například ananasová kůže (pinatex) či houbová kůže. To jsou dokonalé alternativy získané z udržitelných a ekologických zdrojů bez krutosti na zvířatech.

Veganský životní styl však neznamená, že musíte svou oblíbenou kožešinovou nebo koženou bundu vyhodit z okna. Neplýtvat materiály a snižovat odpad je taky součástí tohoto životního stylu!

  1. Cenově dostupné módní oblečení

Chtěli byste přejít na tyto alternativní materiály, ale obáváte se ceny? V tomto vám zcela rozumíme! Někdy může být veganské módní oblečení dražší než kousky z rychlé módy. Na druhou stranu se jedná o kvalitní přírodní materiály, které vydrží mnohem déle než rychlá móda. Ne nadarmo se říká: „Nejsme tak bohatí, abychom kupovali levné věci.“

Pokud se však nad tím opravdu zamyslíte, oblečení s pravou kožešinou a kůží je mnohem dražší než roztomilé letní šaty z bambusu. A nejde jen o levnější materiály, veganský průmysl přinesl několik alternativ pro tkaniny, které jsou bez chemikálií a navíc ekonomické! V konečném důsledku můžete získat košile z organické bavlny či falešné kůže za nízkou cenu.

  1. Drží krok s trendy

Každý chce vypadat stylově. A především nám ženám záleží na tom, aby naše oblečení ostatní okouzlilo. Nemůžeme si tedy pomoct, ale chceme vždy vypadat stoprocentně šik, sebevědomě a trendy. Zde přichází dobrá zpráva pro všechny, kteří se chtějí věnovat veganskému oblečení. Nemusíte dělat kompromisy! Vzhledem k tomu, že trend veganské módy je stále populárnější, začínají se objevovat stylové veganské produkty, jako je veganské oblečení či obuv. Mnoho slavných značek vytváří exkluzivní řady veganské módy s nejnovějšími trendy a styly. S ekologickými trendy, oblečením a možnostmi, které jsou na trhu stále dostupnější, je pro lidi snazší oblékat se stylově, držet krok s nejnovějšími módními trendy a zároveň zvolit udržitelný životní styl bez krutosti na zvířatech.

A když už jsme u těch trendů, už jste slyšeli o Veganuary? Je to crowdfundingová kampaň, jejímž cílem je po celý měsíc leden žít v souladu s veganskými hodnotami. Myslíte si, že vydržíte celý měsíc dodržovat veganství? Možná je to pro vás výzva, kterou musíte přijmout!